Entre els combustibles d’origen fòssil, el gas natural és el menys contaminant d’ells. I mentre l’energia elèctrica no sigui en gran part d’origen renovable (o lliure, com diu el mestre Ramon Folch), podem pensar en el gas natural com a font d’energia pels aparells domèstics dels habitatges.
Hi ha aparells domèstics que funcionen amb gas (gasodomèstics) que són més eficients energèticament que no pas els seus equivalents que funcionen amb electricitat (electrodomèstics). Per exemple la secadora o el forn.
Però em sorprèn que a diferència d’altres països, per aquí sigui gairebé impossible trobar una secadora a gas a les tendes. I que la majoria de forns que hi trobem siguin elèctrics. A què respon aquesta oferta comercial?
I ja que hi ha polítiques encaminades a millorar l’eficiència energètica, per què no hi ha estratègies per incentivar la utilització d’aquests gasodomèstics més eficients?
Per sort, també hi ha electrodomèstics cada vegada més eficients, sobretot els que utilitzen “bomba de calor” per generar escalfor (no molt elevada), amb una eficiència energètica molt superior als que utilitzen resistències.
El concepte de bomba de calor que ja utilitzen molts aires condicionats (extreure calor de l’exterior per portar-la a l’interior), s’està extrapolant a altres aparells com les secadores (consumint pràcticament la meitat) o per a sistemes d’aigua calenta sanitària.
Etiquetes: Bomba de calor, Combustibles fòssils, Eficiència energètica, Electrodomèstics, Energia elèctrica, Gas natural, Gasodomèstics
1 Març 2011 a les 4:56 pm |
Al respecte del tema energètic recomano visitar el següent blog, The Quiet Road d’en JimBliss (http://numero57.net/)
Es un irlandès que tracta diversos temes, política, actualitat, etc. Peró te una fixació recorrent, el “Peak Oil”.
Segons explica en els seus articles les reserves mundials de petroli (i gas) ja han passat el punt màxim de producció, i al ritme actual de consum, no en queda per gaire temps.
Això te relació amb el tema dels gasodomèstics.
No se si es molt raonable invertir en aquest tipus d’equipament. Crec que en el futur, l’energia ens arribarà bàsicament en forma d’electricitat i en energia solar de producció local (potser a la teulada de casa nostra).
6 Març 2011 a les 7:58 pm |
Mentre un gran percentatge de l’energia elèctrica no provingui de les renovables, personalment penso que encara podem tirar del gas, ja que almenys és més net que els altres recursos fòssils. Malgrat això, les inversions haurien d’anar encaminades cap a energies netes ja conegudes i d’altres que encara no coneixem. I a nivell de consum, intentar reduir el consum, i mirar que els aparells siguin més eficients