El tamany importa

Una decidida política municipal en relació als Residus Sòlids Urbans (RSU) no és pas només renovar contenidors, ni assumir el fracàs d’un sistema exitós en altres municipis com és la recollida porta a porta.

A Badalona el percentatge de recollida selectiva està al 24,5% (dades 2009). Dades pobres, massa pobres per no emprendre accions valentes i decidides. La mitjana catalana al mateix any estava al 37,6%, i Terrassa, amb un nombre de ciutadans similar al de Badalona, està a aquests nivells (un 50% superior a Badalona).

Mirant la proporció dels diferents contenidors de la foto, ja es veu que la política municipal de RSU és de resignació. Com s’explica que la proporció de rebuig sigui tan elevada en relació als de selectiva?

Parlant amb particulars, el seu principal problema amb la selecció en origen és l’espai dins de l’habitatge on anar guardant els diferents “residus”. Caldrà donar-li una volta més al tema.

Però quan veus negocis que treuen les grans bosses i va tot al rebuig, et preguntes si no podríem fer accions cap a aquests. El volum que generen és elevat i el nombre d’interlocutors més limitat que no pas el de particulars, pel que en teoria és més fàcil realitzar accions amb un grau d’efectivitat apreciable.

Proporció de contenidors davant l'església de Santa Maria

Etiquetes: , , ,

Una resposta to “El tamany importa”

  1. francesc Says:

    Estic absolutament d’acord amb tot! Fa 18 anys que Badalona incumplia La llei 6/93 del parlament de Catalunya obligava tots els municipis de mes de 5.000 habitantsa fer la recollida selectiva de la fracció orgànica. Ara finalment s’ha equipat tota la ciutat amb els contenidors marrons d’aquesta fracció. Posar els mitjans és imprescindible però ara falta el més important: que la ciutadania es conscienciï i els faci servir abastament. però vet aquí el problema que comentes Xavi: qué significa que n’hi hagi tants contenidors de rebuig? Es dóna a la gent l’opció a reciclar i fer-ho bé o a fer-ho malament avocant-ho tot al rebuig com alguns comerços, bars i botigues! d’aquesta manera s’asseguren el flux permanent a la incineradora! i així justifiquen la seva existència!

    Cal avançar cap a una gestió sostenible dels residus urbans apostant en primer lloc per a la prevenció dels residus, amb l’objectiu de Residu zero. en segon lloc per a la Reducció, Reutilització i Reciclalge de residus. I per últim la millora i el potenciament de tecnologies ecològicament sostenibles en el Pla Metropolità de Gestió de Residus Municipals.

    Cal fer polítiques per incentivar la recollida selectiva de la fracció orgànica, de tancament de les Incineradores i de Campanyes sistemàtiques d’educació ambiental. I d’una nova llei d’envasos i embolcalls fonamentada en el sistema de dipòsit que posi fi a la proliferació massiva dels envasos de plàstic, de les bosses de plàstics i dels embolcalls actual

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: