Les 3R de l’Energia: Reduir, Reduir i Reduir

Al món, cada dia som més i consumim més, mentre els recursos primaris del planeta cada vegada van a menys. Crític és el nivell de reserves dels recursos energètics d’origen fòssil, i especialment el del petroli. El creixement econòmic i tecnològic dels darrers 150 anys ja no serà possible sense el petroli, si no apareix una nova font energètica equivalent, que ara mateix no tenim.

Podem mirar de tirar d’altres fonts energètiques d’origen fòssil (gas natural i carbó principalment), però són recursos que també van minvant (i més ràpid ho faran quan ja no s’extregui petroli fàcilment). I ara com ara, amb la previsió d’energia produïda per fonts renovables, tampoc aconseguirem arribar als nivells de consum energètics actuals.

Podem pensar en l’eficiència energètica com a solució, però la paradoxa de Jevons (més eficiència comporta més consum) ja s’ha anat demostrant al llarg del temps i ara no tindria perquè ser una excepció.

Així doncs, l’opció més encertada sembla ser que tots plegats reduïm el consum energètic.

Els ciutadans no ho farem perquè no som prou conscients de la magnitud de la tragèdia i només ho veurem quan ja sigui un fet. Per tant, la solució per a reduir el consum actual hauria de venir de regulacions administratives fixades pels diferents governs: apujant els preus dels recursos energètics (penalitzant els grans consums per càpita i incentivant els consums baixos); o bé fixant uns consums energètics màxims per càpita (limitació de potències elèctriques a les cases segons nombre d’habitants); o …

En paral·lel, caldrà que els cervells privilegiats investiguin sobre noves fonts energètiques sostenibles i sistemes d’emmagatzemament d’energia, i potser també caldrà guardar una reserva de petroli dedicada a desenvolupar i produir aquestes solucions i sistemes.

Coneixem les 3R en relació als residus (Reduir, Reutilitzar i Reciclar. Aquí som tan “llestos” que directament vem anar a l’última opció…). I en quan a les 3R de l’energia, i com que diuen que perquè un missatge sigui percebut com important cal repetir-lo 3 vegades, doncs les 3R de l’energia haurien de ser Reduir, Reduir i Reduir !

Les 3 torres de la FECSA, avui ja sense funcionar

Etiquetes: ,

4 Respostes to “Les 3R de l’Energia: Reduir, Reduir i Reduir”

 1. Marga Says:

  Mira, una bona notícia al respecte:

  http://www.lamalla.cat/societat/salut/article?id=490776

  Costarà molt això que dius perquè, per molt clar que ho tinguem, gairebé ni ens n’adonem de l’energia que consumim i que podríem estalviar. Ara mateix, mentre escric, utilitzo una energia que no sé si m’agradaria prescindir-ne i és la que em connecta al teu blog, la que em permet parlar i veure el meu fill que viu lluny de casa, etc…

  Però és bo que tinguem present que en moltes ocasions podem estalviar: només que tothom, quan se’n va a dormir, desconnectés tot allò que no s’utilitzarà fins l’endemà i que queda amb la llumeta d’espera, ja seria un començament.

 2. mesbdn Says:

  Marga, no coneixia lo de la Guttmann. Interessant i positiu, malgrat no es cita les mesures que han aplicat.

  En quan a l’energia, posava exemples amb l’energia elèctrica, però el problema real és l’energia produïda pel petroli. A Catalunya, el 40% de l’energia que consumim és per a transport (i en gran part privat), que en la pràctica majoria funciona amb derivats del petroli. La indústria va segona amb el 30% i després vénen els edificis (il·luminació i climatització) amb el 25%. Què passarà amb el transport d’aquí pocs anys quan sigui difícil i car treure petroli? I també hem de pensar que molts productes actuals es fan amb plàstics i d’altres derivats del petroli…

  I tot això va lligat amb que la utilització dels combustibles fòssils ens està generant els gasos d’efecte hivernacle, amb el conseqüent canvi climàtic…

  He penjat un nou vídeo (de Quèquicom), que malgrat ja té uns anyets, ens dóna una visió de la importància del petroli en la nostra societat i ja ens fa reflexionar sobre què pot passar amb el ritme actual… Ja n’hi havia penjat un del Marcel Coderch a Singulars que és realment bo !

  https://mesbdn.wordpress.com/videos-de-temes-mediambientals-de-tercers/

 3. Marga Says:

  Respecte de l’energia derivada del petroli com saps s’està treballant en el boi-combustible, però tot és mal que mata; de moment, no sembla que es pugui arribar a obtenir-ne en la quantitat que caldria, a més que, com diu un comentari de la notícia que posaré a sota, si sembrem llavors per fer combustible, deixarem de sembrar llavors per a aliment.

  Mira’t això:

  http://www.lamalla.cat/medi_ambient/article?id=489721

  http://www.gencat.cat/economia/ur/noticies/8803860.html

  Em sembla que ho tenim força malament….

  • mesbdn Says:

   Efectivament els biocombustibles no són la solució. Apart de ser competència amb la producció d’aliments, poden comportar un consum considerable d’aigua (un altre bé escàs) i la Tassa de Retorn Energètic (energia aconseguida Vs energia gastada per aconseguir-la) és baixa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: