Sessió d’anellament d’ocells a Can Miravitges

Una de les activitats de “La Primavera a Can Miravitges” (25/4/10) va ser una sessió didàctica d’anellament d’ocells.

En José Manuel, un anellador expert de l’ICO, ens va ensenyar de forma pràctica el procediment que fan servir a les estacions d’anellament (on fan el seguiment periòdic d’ocells).

De bon matí ja havia col·locat cinc xarxes japoneses de 12 metres d’amplada i 3 metres d’alçada. Abans d’arribar el primer grup, ja havia capturat un rossinyol. Tot just fa una setmana (o poc més) que els rossinyols han arribat de l’Àfrica !!

El primer rossinyol ja anellat

Després d’una introducció, anem amb el grup a revisar les xarxes per veure si hem atrapat algun ocell.

Rossinyol bord atrapat a la xarxa

Els ocells es treuen amb delicadesa de la xarxa i es col·loquen en bosses de roba individuals, per portar-los a la taula de treball.

La taula de treball, amb tots els estris i la fitxa d'anellament

Les anelles porten un número que a partir d’ara serà la matrícula identificativa de l’ocell, i que permetrà fer el seguiment de l’ocell si es captura de nou a qualsevol punt del planeta. Hi ha diferents mides d’anelles (cada espècie d’ocell té assignada una mida), i ni el procés de posar-li ni el fet de portar-la no l’afecta ni el molesta.

Posant l'anella al rossinyol bord

S’analitza cada ocell per cumplimentar les seves dades a la fitxa: espècie, gènere, edat (primer any o adult), mida de les ales, pes, i nivells  de greix i de muscle.

Inspeccionant el rossinyol

Pesant el rossinyol. Quin color pèl-roig més bonic !!!

Finalment, el moment més esperat per tots, i sobretot per l’ocell: el moment de l’alliberament

Alliberament del rossinyol. Tothom mira les mans i ell ja és lluny !

4 Respostes to “Sessió d’anellament d’ocells a Can Miravitges”

  1. Foc Says:

    Quina llàstima que sent de Badalona com sóc, no m’enterés que feien aquesta sessió, sabeu si en faràn alguna altra? És només per nens??

    Salut!

    • XV Says:

      L’activitat genèrica (Descobrir Can Miravitges / La primavera a Can Miravitges) es va publicitar a la premsa local gratuïta a tota plana (Descobrir la Serralada de Marina – Agenda activitats primavera-estiu 2010). Però no hi havia el detall dels tallers que s’hi farien, entre ells el d’ocells. Jo ho vaig saber al demanar més informació.

      Era una activitat familiar (pares i nens). Normalment només es fan dues sessions d’ornitologia a l’any: una aquesta, i l’altra cap a la tardor, on es fa un recorregut d’observació d’ocells.

      Si esteu interessats en assistir a sessions d’anellament, accediu a la web http://www.ornitologia.org/anellament/estacions.htm, on hi ha informació al respecte.

      Salut !!! XV

      ________________________________

  2. m.carme Says:

    Cada vegada veig més clar que vas equivocar la carrera. De tota manera encara hi ets a temps, estàs desaprofitat, això se’t dóna molt bé, hi has pensat?
    Quan el pesen és una mica bèstis, pobret, i la que el deixen anar, una passada.
    Enhorabona!

  3. Ú del sud Says:

    Interessant minireportatge!

    Salutacions des d’Alacant 🙂

Deixa un comentari